HTML

søren aabye kierkegaard og mig

Egy dánról, akinek vezetékneve temetőt jelent, és "egészen rövid mellső lábai" voltak. És rólam.

Rovatok

Friss topikok

  • szamárfül/pável: én is csak ámulok... (2009.03.07. 12:54) SAK (1813-1855)

Linkblog

Új kötet 2009-ben!

2008.11.30. 23:45 :: florescu

A Jelenkor Kiadó tízkötetesre tervezett SAK-életműkiadása megtorpant az idén, mivel ebben az évben kellett volna kijönnie a harmadik kötetnek, legalábbis a 2004-es (Napló AA-DD), illetve 2006-os (Irónia) megjelenési sort figyelembe véve. A Dán magyarországi recepcióját (is) megkönnyítendő a L'Harmattan idén kidobta Az ismétlést, de csodálkoztam, hogy a Jelenkornál se kép, se hang, azaz egy aprócska megjegyzés sem volt a tervezett harmadik kötetről (ellentétben például Orbán Jolán - állítólag kiemelkedő - Derrida-monográfiájának újrakiadásával, amely már jó két éve "be van jelentve" a kiadó honlapján). Egészen a közelmúltig... Most, hogy a karácsonyi ajándékcunami sodrában nekem is be kell rendelnem az iksznek és üpszilonnak szánt kiadványokat, illetve a jövőre olvasandó szakkönyveket és idegen nyelvű kiadványokat, ránéztem a már sokat emlegetett kiadói honlapra, és tessék! Bár még címlap nélkül, de ott van a várható megjelenések sorában az életműkiadás harmadik darabja, A stádiumok az élet útján. Hurrá!

A Vagy-vagy után két évvel (1845) megjelenő szöveg szoros kapcsolatban áll A csábító naplójával, de ezúttal az esztétikai és az etikai helyett a vallásos stádiumra kerül a hangsúly. Önéletrajzi elemek bőven előfordulnak itt is, de legalábbis Dr. Storm híres-neves kommentárja szerint a szöveg egy más "esztétikumot" villant fel a nyájas olvasó számára. Dícséretes, hogy SAK korai szövegeinek hazai megjelenése után a következő korszakból is kezdenek gyülekezni a lefordított szövegek (így, közel másfél évszázad után). Na mindegy, azt mondom, jobb későn, mint soha!

Közben egyébként sikerült beszereznem Dévény István SAK-monográfiáját a Könyvudvarban egy ezresért (vagy talán ennél is olcsóbb volt). Ahogy belelapoztam, nem tűnik éppen maximálisan kidolgozott szövegnek, de ez csak az első impresszió. Több rövid fejezetben tárgyalja például a SAK-tól megmámorosodott egyéb szerzőkre (pl. Rilke) gyakorolt hatásmechanizmust, de valószínűleg tartogat még egy-két meglepetést a könyv. Ha karácsonykor nem is, valamikor a közeljövőben biztos elolvasom.

Szólj hozzá!

Címkék: 2009 jelenkor dévény stádiumok

A bejegyzés trackback címe:

https://kierkegaard.blog.hu/api/trackback/id/tr95797056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása